Ja til hav-senter, men vi vil ha noe bedre enn et tårn

Fotocredit: Karl Braanaas, Illustrasjon: Wingårdhs

De Grønne ønsker ideen om et internasjonalt hav-senter på Fornebu velkommen.

17. oktober, 2018

Av Rasmus Hansson, MDG-er i Bærum. Debattinnlegg i Budstikka.no.

Verdenshavene er i trøbbel. Et sterkt fagsenter med forskning og formidling kan bidra til å bremse havets problemer.

For Bærum kan et sånt senter gi spennende ringvirkninger. Men senteret må være bra for miljøet og bra for Bærum, Indre Oslofjord og Fornebu.

Et digert, enslig tårn, med det testosteroide navnet Store Blå, vil dominere det flate Fornebulandet og hele Indre Oslofjord totalt. Det er en elendig løsning.

Innerst i Oslofjorden ligger Oslo med fin «skyline»; moderne høyhus i midten og lavere bebyggelse rundt, omkranset av natur. Rundt fjordbassenget passer lav bebyggelse stort sett inn i et vakkert landskap, om en ser bort fra den stygge tingen Bærum Høyre har latt Statoil/Equinor bygge i fjæra på Fornebu.

Ingenting tilsier at Bærum bør bruke Fornebu til å bryte dette landskapsbildet ytterligere i en høyhuskonkurranse mot Oslo. Dessuten er jo tårnet en gørr kjedelig og fantasiløs idé. Ingenting er mindre originalt enn en skyskraper. Store Blå blir bare enda en skyskraper, og det på helt feil sted. Så finn på noe bedre! Det mangler ikke arkitekter med ideer til et havsenter-bygg som virkelig blir det gode formålet verdig, og samtidig fint for landskap og folk.

Mange har meninger om Kjell Inge Røkke, men det er flott at han vil satse stort på å bidra til å redde verdenshav i krise. Desto tristere er det at prosjektet selv skaper usikkerhet om sine motiver.

Mye av Røkkes tårn skal inneholde vanlige kommersielle kontorer som har lite gjøre med å redde havet. Og fremfor alt signaliserer prosjektet allerede på lanseringsdagen et ultimatum: Enten godtar Bærum ydmykt at Røkke reiser sin Store Blå på Fornebu, eller så kan det være det samme.

Sånt gir inntrykk av svak forståelse for at havet er en fellesverdi. Vil man redde fellesverdier, bør man være interessert i fellesskapets meninger.

Det er trist hvis et fint initiativ skjemmes av inntrykk av at tårnet til syvende og sist er viktigere for Røkke enn å få til et havsenter. Å signalisere ultimatum gir også inntrykk av lav respekt for folkestyret. For De Grønne er det ikke akseptabelt.

Det er Bærums folkevalgte som bestemmer hvordan Fornebu skal bygges ut. Vi vil gjerne diskutere et havsenter. Vi vil ha et havsenter som passer i landskapet, som både arkitektonisk og praktisk er åpent for folk og som skaper deltagelse. Ikke et havsenter som tårner himmelhøyt over folk og skaper konflikt og avstand.

Skal havsenteret bli en suksess må de som utvikler det høre på hva folk og politikere tenker. De Grønne håper at også det politiske flertallet i Bærum, med Høyre i spissen, mener det samme.